Kakapo

Härom kvällen blev jag förälskad. Helt upp över öronen förälskad i 125 individer.
125 kakapoer. Det finns nämligen bara 125 kakapoer i världen och jag älskar dem, besinningslöst.
Kakapo är en stor, fet fågel som fanns över hela Nya Zeeland innan människorna hittade dit.
Att de överlevt över huvud taget är för mig en gåta, de är nämligen helt hopplösa på att försvara sig och inte helt smidiga när det gäller att föröka sig.
För det första kan de inte flyga. Och när de känner sig hotade så väljer de att bara sitta helt blickstilla, vilket innebär att det bara är att plocka upp den stora fågeln från marken och göra vad man vill med den. Tyvärr vill katter, hundar, hermeliner och ofta även människor gärna äta upp den, så sitta-stilla-när-fara-hotar-metoden funkar inte så bra.
En gång i tiden, för sådar miljoner år sedan eller mer, så kunde de troligtvis flyga, och i viss mån verkar de fortfarande tro att de kanske kan det, eftersom man har sett kakapoer klättra upp i träd och kasta sig ut, för att upptäcka att de flyger ungefär lika bra som en tegelsten.
 
 
Kakapoer, även kallade ugglepapegojor
 
 
Parningen är inte heller en helt enkel historia. Kakapohannen tycker att han är fiffig när han gör stigar i undervegetationen där han ansar och fixar till sidorna längs stigen så att det ska bli fint och snyggt, det ska nämligen locka en hona att promenera längs stigen tänker han, och sedan gräver han en grop i änden av stigen där han sätter sig och väntar. I gropen.
Va? Helt fantastiskt. Vilken slutledningsförmåga!
Han nöjer sig dock inte med detta, han boomar dessutom. Kakapon kan ge ifrån sig en mängd olika ljud och hannens parningsläte låter tydligen ungefär som hjärtslag. Boom boom boom.
Och ljudmässigt ungefär som en sub-woofer, vilket innebär att det kan vara lite svårt att avgöra varifrån ljudet kommer. Måste vara helt fantastiskt att höra!
Så mycket arbete, och ofta för ingenting. Det behövs ju en hona också för att akten ska kunna fullbordas, men honorna är inte alltid villiga. Det krävs nämligen att de ska ha ätit av en speciell sorts bär för att bli brunstiga. Och det är inte alltid god tillgång på dessa bär.... Så hannen kan booma bäst han vill, det hjälper inte om det inte finns några bär i närheten.
 
 
 
 
Fågeln har dessutom morrhår. Vad är oddsen för det?
 
Åter till den parningsinställda hannen. De är, om jag förstått saken rätt, enstöringar i vanliga fall. De tycker inte om umgänge. Men när hannen väl blir sugen på lite sexuellt umgänge så blir han ordentligt pilsk och kan sätta på vad som helst i princip. Hattar ska vara populärt har jag hört. BBC-reportrar funkar också, som man kan se i detta YouTube-klipp:
 
 
 
Bilderna har jag hämtat från Kakapo Recovery - the official site, på Facebook.
Deras hemsida finns här: http://www.kakaporecovery.org.nz/